ЗА НАС


ВИП МЕДИА ФИЛМ


СЪХРАНЯВАНЕ НА КУЛТУРНАТА ПАМЕТ

ВИП МЕДИА ФИЛМ е продуцентска къща, създадена през 2007 г. от Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов. Продукцията й е фокусирана приоритетно в реализацията на аудиовизуални продукти в областта на изкуството, културата и образованието.  

Запазена марка на екипа е художествено-документалният сериал “УМНО СЕЛО” - авторска поредица от портрети на ярки интелектуални и обществени личности на съвременна България, която е в национален тв ефир от 1999 до момента.

Визията на Вип Медиа Филм е обърната изцяло към съхраняване на културната памет. 

Веруютоако самочувствието на една нация се гради  на нейните духовни постижения, то паметта за тях осигурява  живот на това  самочувствие.  Различните  проекти на продуцентската къща имат силно авторски почерк и представляват едно системно натрупване на ценна документална летопис за хора и събития, градили духовната тъкан на нацията. 

Своята мисия виждаме в дописването - чрез избрания  модел - на интелектуалната история на България, толкова необходимо за самоосъзнаването ни като общество.  

Извън знаковата поредица  “УМНО СЕЛО“, която наброява около 300 епизода, по-значими заглавия, произведени в последно време са: игралният филм-омнибус „8’19” по разкази на Г. Господинов; документалният портрет „ФЛАНЬОРЪТ“ на проф. Цочо Бояджиев, „ИЗКУШЕНИЕТО ПАВЕЛ КОЙЧЕВ“ с фокус творчеството на големия български скулптор. Отново свързани с опазване на културната памет, са документалните филми „ПОСЛЕДНИЯТ ДОН КИХОТ“ и “СЛУЧАЯТ АБ ”; 4 сезона по 6 серии на художествено-документалния сериал „КЪЩИТЕ ГОВОРЯТ“ за софийски архитектурни шедьоври и съдбата на техните обитатели; сценичните произведения  ‘ЧЕХОВ х 3“ в театър Азарян в памет на професора и „В ОЧАКВАНЕ НА…“ посветен на 70-годишнината от създаването на театър „Българска армия“. В процес на постпродукция е документалният филм „ОТСКУБНАТИ ДО КОРЕН“, спечелил  конкурс за държавно подпомагане в НФЦ. Предстои реализация на проект за документален филм „СИЗИФОВЦИ“, също подкрепен от Националния филмов център.ВИП МЕДИА ФИЛМ


СЕЛЕКЦИИ И НАГРАДИ

2019
8’19” Селекция на goEast, Wiesbaden
2018
8’19” Награда на публиката на 9-тия Филозофски Филмски Фестивал – Скопие’2019
"8’19” Селекция на София Филм Фест
"8’19” “Златна роза” за най-добър игрален тв филм
“8’19” - Селекция на CinEast’2018
“8’19” - Трета награда за най-добър филм на CineLibri’2018
2016
ФЛАНЬОРЪТ - Голямата награда на Международното жури в категория “Най- добър български документален филм” на МФФ “Master Of Art”
2008
Първа награда в раздел „Портрети” за филма „СЪНИЩА… по Иван Радоев” (от поредицата “Умно село”); фестивал „Осма муза”
2007
Първа награда за филма „И театърът пътува” (НТ/БНТ) на V-тото издание на фестивала „Осма муза”
2005
Голямата награда на ІV-я фестивал “Осмата муза” за “ДРУГОТО ЗЕМНО КЪЛБО”,(сценарист, продуцент)
Наградата на Френския културен институт за ДРУГОТО ЗЕМНО КЪЛБО
ДРУГОТО ЗЕМНО КЪЛБО Селекция на FIPADOC, Биариц
2002
Първа награда на фестивал “Осмата муза” в раздел “Образователни предавания” за тв поредицата “ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ИСТОРИЧЕСКИЯ СТОПАДЖИЯ”